LIA på distans – ett steg i takt med utvecklingen
Vill ditt företag ta emot LIA-studenter eller föreläsa på IHM?
De två-åriga YH-programmen på IHM Business School omfattar två LIA (Lärande i arbete)-perioder ute på företag och dessa moment är mycket viktiga beståndsdelar i utbildningen, inte minst för att de studerande ska få in en fot i branschen man utbildats för. När distansformatet nu standardiseras på de svenska arbetsplatserna förändras också förutsättningarna för LIA-platserna, något som IHM:s utbildningsledare Josefin Eriksson anser att företagen hanterar väl.
– De företag som sett möjligheterna att erbjuda LIA-platser trots pandemin med studerande som kanske jobbar helt och hållet hemifrån, tycker jag lyckas väldigt bra med att ordna en ömsesidigt lyckad LIA-period. Vissa LIA-handledare och studerande har aldrig ens träffats, men har ändå fått en jättefin kontakt och hittat lämpliga former för digitala avstämningar och lyckas skapa en inkluderande känsla.
Har det varit svårt för de studerande att finna LIA-plats på distans?
– Detta beror mycket på utbildningsinriktningen och vilken typ av företag man söker sig till. Generellt sett kan vi se att det tagit lite längre tid än vanligt för våra studerande att hitta LIA-plats under pandemin, men att det i slutändan fungerar väldigt bra när LIA-perioden väl startat.
Från detta distans-kontor utvecklar Linnea Nyberg projekt på Barncancerfonden
Distans-LIA på Barncancerfonden
Linnea Nyberg studerar Konceptutvecklare Event och besöksnäring och har nu genomfört båda på sina LIA-perioder på distans. Från sitt hemmakontor har hon tagit sig an rollen som projektledare på Barncancerfonden och är nöjd med utfallet – även om distansformat inneburit en omställning både för henne och arbetsplatsen i sig.
"Det handlar rätt mycket om självdisciplin eftersom det är mycket självständigt arbete och mycket eget ansvar."
– Det är speciellt att sitta på distans på många olika sätt. Det finns fortfarande massor människor på Barncancerfonden som jag knappt har pratat med vilket man hade gjort vid kaffemaskinen i vanliga fall. Men jag tycker ändå första LIA-perioden gick bra, jag hade en fantastisk handledare som verkligen styrde upp det hela väldigt bra och anpassade efter distans.
Linnea Nyberg examineras som konceptutvecklare - Event och besöksnäring under våren och har redan fått en projektanställning på Barncancerfonden.
Vill du utvecklas där du befinner dig?
Ta en titt på IHM:s distansbaserade Yrkeshögskoleutbildningar
Trots att coronapandemin svängde om LIA-perioden till en miljö av ren digital kommunikation så lyckades Linnea Nyberg ändå göra ett starkt intryck på Barncancerfonden och säkrade en projektanställning redan efter sin första LIA-period. När vi frågar efter vilka tips hon skulle ge andra studerande som ska genomföra sin LIA på distans så svarar hon så här:
– Det handlar rätt mycket om självdisciplin eftersom det är mycket självständigt arbete och mycket eget ansvar. Man bör också se till fråga kollegorna vilka planeringsverktyg som används och hur används de. I mitt team använder vi till exempel OneNote där vi tar olika anteckningar tillsammans och vi har också en SharePoint tillsammans där vi gemensamt kan kolla på våra dokument. Ett viktigt tips är att alltid våga fråga och höra av sig till sina kollegor, för annars blir det svårt.
Läs hela intervjun med Linnea Nyberg här
"Vi trycker säkert fem års utveckling i coronatiden med distansarbete och jag ser inget negativt med det."
Distans-LIA må vara nytt begrepp, men det är här för att stanna tillsammans med distansarbete i stort. En undersökning från Kantar Sifo visar att 60 procent av svenska arbetstagarna vill fortsätta arbeta mer distansbaserat, samtidigt som mängder av företag flaggar för att det inte kommer bli någon obligatorisk tillbakagång till kontoret när pandemin ebbar ut – och frågan är om det verkligen är någon som ser ett arbetsliv på kontoret, måndag till fredag, 08:00 till 17:00 igen. Kalle Von Gertten, E-commerce Manager-studerande från Malmö, gör det definitivt inte.
Distans-LIA på JS Energi
– Vi trycker säkert fem års utveckling i coronatiden med distansarbete och jag ser inget negativt med det. Det öppnar exempelvis upp nya möjligheter för att göra LIA på andra platser än enbart i ditt närområde. Du kan faktiskt göra LIA i Stockholm och ändå bo i Malmö och kanske bara besöka platsen vid något enstaka tillfälle. Det är samma sak med mina arbetsmöjligheter, när jag ska söka jobb kan jag söka jobb var som helst och ta intervjun via Zoom.
Kalle von Gertten genomförde sin första LIA-period på JS Energi på plats och den andra på distans, nu gläds han i sitt hemmakontor åt att han slipper pendla från sin bostad i Malmö till huvudkontoret i Helsingborg. Även för honom ligger ett förslag om fortsatt arbete på LIA-platsen efter examen på bordet – med andra ord har LIA:n fyllt sin funktion för både honom och Linnea Nyberg.
Läs hela intervjun med Kalle von Gertten här
Helt nya möjligheter med IHM på distans
Ta din affärsverksamhet till nästa nivå - var du än befinner dig